сряда, 20 юли 2011 г.

Кошнички за парти



за кошничките от кори
4 бр. фини кори за баница се подреждат една в/у друга, като леко се намазват с мазнина м/у пластовете.Използвах зехтин, но може и с олио или разтопено масло.Не се прекалява с мазнината , защто от плънката те попиват допълнително.Четворната кора се разрязва на 12 квадрата.С тях се застилат гнездата на тавичка за мъфини.Може да се използват всякакви огнеопорни чашки или купички.

за оризовия пласт
-1ч.ч./200милилитра/ измит ориз
-2-3 с.л. мазнина/олио, зехтин , масло/
-300г хубава шунка
-шепа почистени и нарязани маслини
-сол и подправки на вкус/аз използвах къри и щипка кимион/
Мазнината се загрява и в нея се запържва шунката на дребни кубчета.Когато добие златист цвят, шунката се изважда , а мазнината се използва за остъкляване на ориза/добре измит/.Когато е вече прозрачен , се залива с 2 1/2 ч.ч. зеленчуков бульон и се задушава на тих огън до готовност и поемане на течността.Подправя се и се разбърква с маслините и шунката.

за зеленчуковия пласт
1 морков се нарязва на дребни кубчета и се задушава в 3-4 с.л. зехтин/олио/.Добавя се 1 малка глава лук/също на дребно/ и 1-2 сухи чушки на парченца.Когато морковите поомекнат , се добавят 5-6 гъби/на кубчета/.Задушава се под капак , докато остане на мазнина.Накрая се добавят шепа царевица от консерва, шепа грах/сварен/, шепа нарязани мариновани сушени домати, 1 кисела краставичка/или каперси/.Всички зеленчуци се разбъркват добре и се подправят на вкус със сол и любима подправка за зеленчуци/аз сложих микс от средиземноморски подправки, а и сушените доматки бяха мариновани с такива/.Важно е плънката да ви харесва на вкус - количеството и пропорцията на зеленчуците е по ваше желание и предпочитание.

На дъното на кошничките се слага пласт от оризовата плънка, леко се притиска с лъжицата и отгоре се слага от зеленчуковата плънка.
Кошничките се пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност на корите.Когато крайчетата се зачервят приятно , са готови.Преценете дали печката ви пече равномерно , за да не останат корите недопечени отдолу.Може да печете на по- ниска скара на фурната.
Ако ще консумирате кошничките топли, малко преди да ги извадите, ги гарнирате с настърган кашкавал , пармезан, или топено сирене.
Когато се консумират студени, е по- добре топеното сирене да е сурово/по моя преценка го пасирах и нанесох с шприц//.
Кошничките леко се охлаждат и тогава се изваждат безпроблемно от гнездата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар