вторник, 19 юли 2011 г.

Тутманик на Ева Тонева



Продукти: 20 гр прясна мая 150 мл прясно мляко 150 мл топла вода 500-600 гр брашно 200 гр масло+1 с.л. 1 ч.л. захар 1 ч.л. сол 350 гр сирене 3 яйца Начин на приготвяне: Загрейте млякото, разтворете в него маята и захарта. Покрийте и оставете да втаса 10 минути на топло. В купа пресейте брашното и солта. Направете в средата кладенче и в него изсипете втасалата мая и топлата вода. Замесете гладко и еластично тесто. При нужда добавете допълнително вода или брашно. Оформете топка, поставете я в намазнена купа, покрийте и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – 40-60 минути. Разтопете и леко охладете маслото. Премесете с половината количество втасалото тесто, като добавяте лъжица по лъжица и месите хубаво – тестото трябва да поеме хубаво цялата мазнина, преди да добавите допълнително. Разделете тестото на 5 равни части. Оставете ги под кърпа да починат 5-10 минути. Разбийте яйцата, към тях прибавете натрошеното сирене и разбъркайте. Намазнете хубаво кръгла тава с диаметър 28 см с разтопено масло. Всяка топка тесто разточете или разтеглете с ръце до образуване на тънка кора с размерите на тавата. Пренесете в тавата първата кора, поръсете с разтопено масло и поставете 1/4 от яйчната смес. Подредбата продължава до изчерпване на продуктите. След поставяне на последната кора, нарежете тутманика на триъгълници, квадрати или ромбове. Полейте с останалата мазнина. Печете 20-30 минути в предварително загрята до 180 градуса фурна. Извадете от фурната и намажете с 1 с.л. масло, завийте с кърпа и оставете покрит 15-20 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар