вторник, 19 юли 2011 г.

Постна питка за Бъднивечер



30 г мая, малко хладка вода и лъжица брашно се разбъркват на кашичка ,която се оставя ,за да се активира маята.Добавя се 400 г вода с телесна температура,1с.л.захар,1 с.л./равна/сол,2 с.л.олио, 1 с.л.оцет.Към рядката смес се добавя брашно и се бърка ,докато започне да се събира на топка.Лепкавото и меко тесто се измесва на плота с още брашно 200пъти.Оставя се да втаса.Разплесква се в тава и се намазва с размито във вода брашно и капки олио.Украсява се по желание и се поръсва с маково семе и сусам.Питката се пече в предварително загрята поне до 100градуса фурна.По време на печене температурата не превишава 200 градуса. За да е питката пухкава и мекичка е важно тестото да не е твърдо. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар