сряда, 20 юли 2011 г.

Спаначени кнедли на Абра




За кнедлите:

-400гр спанак
-400гр картофи
-1 яйце
-1 белтък
-100гр бяло сирене
-1с. л брашно
-2-3скилидки чесън/сложих стрък пресен/
-сол, индийско орехче
-1 люто чушле от мен

3а соса:

-100мл течна, неовкусена (20 или 36% масленост) сметана
-100мл вода
-1с. л суха крем супа (каква - според личния вкус)
-50г прясно смлян пармезан/сложих кашкавал/

Картофите се сваряват, обелват и пасират/ръчно пресоват/. Спанакът, ако е пресен се бланшира в подсолена вода, ако е замразен - размразява, отцежда се от течността и разбърква с картофената смес, към която се добавя яйцето, щипка-две сол, индийско орехче и пасирания чесън. Белтъкът се разбива на пяна и в него - намачканото с вилица бяло сирене, добавят се. Последно идва ред на 1с. л брашно, разбърква се леко. Достатъчно количество посолена вода се затопля на котлона до точка на завиране/ не кипене/. Топейки длани във вода, от спаначено-картофената смес се оформят топки, оформят се с леко попритискане и се потапят внимателно в горещата, но не клокаща или вряща вода. Огънят се намалява и кнедлите се оставят за 15-на минути. Трябва да се внимава кнедлите да са потопени във водата, когато са готови, те изплуват нагоре.
През това време се приготвя сосчето: смесва се сметаната, водата, сухата супа и с бавно, но постоянно разбъркване се сгъстява на умерена температура в подходящ съд. Преди да е напълно готов, към соса се прибавя смления пармезан, разбърква се и след минута сосчето е готово. През това време са готови и кнедлите, сервират се топли.
Рецептата е на abra от "Гответе с мен"

Направих половин доза/10бр./, защото не бях сигурна , че някой ще ми се върже.

Няма коментари:

Публикуване на коментар