понеделник, 18 юли 2011 г.
Сладкиш с бишкоти и сметана
-200г бишкоти Савоярди
-2 кофички заквасена сметана на Баба/по290г всяка/
-250 мл сметана за разбиване /предпочитам животинска/
-пудра захар на вкус
-чаша еспресо
-1ч.л.ром/коняк, ликьор/
-ванилова есенция
-10г желатин
Заквасената сметана се разбърква добре със захарта и ванилията.
Течната сметана се разбива с миксер до пухкавост.
Желатинът се накисва в 100 студена вода и като набъбне, се втечнява за 30 сек. в микровълнова фурна , или на водна баня.Изчаква се леко да се охлади , но да не се желира.
Желатинът се смесва със заквасената сметана при непрекъснато разбъркване .
Накрая се прибавя битата сметана.
Количеството захар зависи от вкуса, киселинността на заквасената сметана и наличието/или отсъствието/ на захар в течната сметана.
Квадратна тавичка/кутия/ 20/20см се застила с две парчета хартия за печене на кръст.Краищата на хартията трябва да излизат извън кутията , за да може да се извади десертът.
На дъното се подреждат ред бишкоти , които са потопени само за секунда в студеното ароматизирано еспресо./Аз ползвам супена чиния за по -голяма площ.В чаша трудно се потапят дългите бишкоти и има опасност да се напоят много ./
В/у бишкотите се разпределя половината крем.
Следва втори ред бишкоти и отново крем.
Сладкишът се оставя да стегне за няколко часа в хладилника.
Изважда се в/у поднос заедно с хартията, след което тя се отлепва от страните и се изрязва с макетен нож.Така хартия остава само под сладкиша , но не представлява проблем при сервиране .
Отгоре се поръсва с хубаво неподсладено какао.
Изключително бърз и лесен десерт за моментите , когато ви се яде нещо леко и ароматно.
Търпи всякакви импровизации с ароматите и допълненията.Например , ако не обичате кафеено-алкохолния аромат , можете да го направите с плодов вкус , да го гарнирате с каквото ви хареса...и т. н.......увлякох се.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар