понеделник, 18 юли 2011 г.

Пастички с кокос и карамел



1ч.ч.=200ml
за блата
-3 яйца
-1ч.ч. захар
-3с.л. гореща вода
-3с.л. разтопено масло
-2с.л. кокосови стърготини
-1ч.ч.брашно
-1/2 к.л. бакпулвер
-ванилия

Белтъците се разбиват на сняг.
Постепенно се добавя захарта и се разбива още малко, докато белтъците я поемат.
Следват един по един жълтъците.
Горещата вода се добавя лъжица по лъжица.
Накрая се прибавя маслото и много внимателно сухите продукти.
Бакпулверът не е задължителен , но понякога от маслото сместа леко спада.
Пече се в правоъгълна или квадратна тавичка на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Блатът се оставя да изстине и се разрязва с конец на две части.

за карамеления сироп
2с.л. захар се карамелизират и се заливат с 200ml гореща вода.Добавя се още малко захар и се бърка, докато карамелът и захарта се разтопят.Концентрацията на сиропа е според вкуса.По желание се ароматизира с коняк или ром.Охлажда се и се сиропират блатовете.

за крема
-250г млечна сметана
-пудра захар за подслаждане
-ванилия
-1пак./8г/ стабилизатор за сметана
-200ml прясно мляко
-1ч.л. брашно
-1ч.л. нишесте ванилия
-1с.л.кристална захар.
Сметаната се разбива до образуване на връхчета.Подслажда се , ароматизира се и се добавя стабилизатора.
Кристаланата захар се карамелизира и се залива с млякото.
Брашното и нишестето се разбъркват с малко вода на кашичка и се добавят към врящото карамелено мляко.Бърка се , докато кремът се сгъсти.Оставя се да изстине , като се разбърква , за да не образува коричка.
Внимателно сметановият и млечният крем се смесват .
С този крем се намазва м/у блатовете,отгоре и отстрани.Гарнира се с няколко с.л. кокосови стърготини , предварително запечени на сух тиган и охладени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар