понеделник, 18 юли 2011 г.

Парфенца- спиралки



за плодовото желе
-1 компот от малини/800 ml/добре подсладен/
-20 г /2 пак./ желатин на Доктор Йоткер
Компотът се пасира и се минава през сито , за да се отделят семките.
Желатинът се накисва в 200 грама от сока и се оставя да набъбне.Втечнява се в микровълновата фурна за 30 секунди и се прибавя към останалия сок.
Голямата тава към печката се застила с полиетилен.
Сокът се изсипва в тавата и се оставя в хладилника , докато се желира.

за сметановия крем

-300 грама заквасена сметана
-250 г течна животинска сметана
-пудра захар и ванилия на вкус
-10г желатин на Доктор Йоткер
Заквасената сметана се разбива със захарта и ванилията.
Течната сметана се разбива , докато образува връхчета.
Двете сметани се смесват и се прибавя желатинът/предварително подготвен по гореописания начин/.
Сметановата смес се изсипва в/у плодовото желе и се заравнява.Оставя се в хладилника , докато се стегне.
Когато сметаната се желира ,тавата се изважда от хладилника .С макетно ножче се режат ленти с дължина и ширина по желание.Хубаво е това да става в/у дървена дъска , за да не се похаби резеца. С пдходящо ножче се минава м/у полиетилена и плодовото желе.След това се завиват рулца, които отново се загръщат в лентите , за да не изсъхват и се деформират в хладилника.
Преди сервиране, наилоновите ленти се отделят и парфето се сервира в чинийка.
По желание това може да стане в/у канапе .
В случая използвах смес за скалички от какаови бисквитки и масло.
Може да се изрежат кръгчета от готови рула, пандишпан , кекс .......

Случи се така , че тавата ми не беше добре нивелирана в хладилника.По тази причина част от рулцата бяха с повече плодово желе, а другите по- сметанови. Няма лошо!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар