понеделник, 18 юли 2011 г.

Ябълков крем с кокос



Източник Йоланта Делибозова /Йоли/


Продукти за 6 порции

-3 яйца
-80 гр.захар/сложих 6 чаени л./
-200 мл.прясно мляко
-25 гр.кокосови стърготини
-2 големи ябълки
-2 прахчета ванилия
-6с.л.захар за карамелизиран

Почистете ябълките от кората и семките и ги нарежете на парченца. Задушете ги в съвсем малко вода заедно с подправките ,докато омекнат. Пасирайте ги на гладко пюре и ги оставете да се охладят.
Карамелизирайте захарта за карамела. На дъното на всяка купичка сипете по малко карамел. Завъртете купичките така,че карамела да облее и стените им.
Разбийте леко яйцата със захарта и разредете с прясното мляко.Добавете кокоса и ябълковото пюре. Напълнете със сместа купичките,сложете ги в тава и сипете в нея гореща вода. Изпечете крема на водна баня за около 30-40 мин. в предварително загрята на 170*фурна.
Поднесете крема добре охладен.

Можете да експериментирате с ароматите- канела кардамон,лимонова кора.Аз заложих на съчетанието ванилия, кокос , карамел , което ми беше напълно достатъчно.......а навиването на пружинки......е, няма такава игра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар