петък, 8 юли 2011 г.

Палачинкова торта 1



за палачинките
-3 яйца
-1с.л. захар
-2 прахчета ванилия
-1с.л. олио
-1с.л. коняк
-400 ml прясно мляко
-бакпулвер на върха на ножа
-брашно за рядко тесто
Яйцата се разбиват със захарта , олиото и коняка.Добавя се млякото и ванилията.Брашното се прибавя по малко , за да не се пропусне момента и да стане гъсто.Накрая следва бакпулвера, а може и без него.От тази смес се правят около18- 20 много фини палачинки.Тиганът се намазва със салфетка, напоена с разтопено масло.

за шоколадовия ганаш
-200г черен шоколад със съдържание на какао поне 50%
-200г течна високомаслена сметана
Сметаната се загрява.Преди да кипне, се добавя начупеният шоколад. Бърка се до пълното му разтопяване. Кремът се охлажда и след това енергично се разбива .
От крема се отделят 2 -3 с.л. за украса.Намазват се палачинките и се завиват на пурички.

за ваниловия крем
-500ml прясно мляко
-3с.л нишесте ванилия
-5с.л. захар
-2 прахчета ванилия
-60г масло
-1 яйце
-10г желатин
Млякото се загрява до кипване.
Захарта , нишестето, яйцето и малко водичка се разбъркват на каша. Добавя се към врящото мляко и се бърка няколко мин .В още топлия крем се прибавя маслото и ванилията.Бърка се до леко охлаждане. Прибавя се разтопения желатин.

На дъното на формата се застила една палачинка.Намазва се с ванилов крем и се подреждат един ред от навитите палачинки .Отново се намазва с крем , подрежда се още един пласт палачинки.Накрая се завършва с крем и се заравнява.
Тортата се охлажда няколко часа в хладилник, докато стегне. Освобождава се от формата и се украсява с останалия ганаш.Тортата се реже така , че разрезът на палачинките да е ефектен.

11 коментара:

  1. Тук направо ме остави със зяпнал уста!:) Прекрасна е! Формата ти във вид на сърце ли е?

    ОтговорИзтриване
  2. Да , Траяна.Най-обикновена, без дъно.Застилам я с палачинка, или хартия за печене, когато пека в нея.Имам много сърцевидни тортички,защото ми харесва големината на формата.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,Вил ! Искам само да попитам дали става тази сметана сладкарската хопла,защото не съм сигурна дали мога да намеря горепосочената :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се за късния отговор.Шоколадовият ганаш може да се приготви и с хопла.Палачинките може да се завият и с друг подходящ шоколадов крем.
      Хубава вечер!

      Изтриване
  4. Хайде и тук да напиша, че идеята е страхотна! Направих я по друг начин:), но като идея се придържах към тази. Скоро ще я направя и по тази рецепта, за да й се насладя до съвършенство! Вили, Огромно благодаря!!! Голяма прегръдка за вдъхновението!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Току що направих тортата и смея да твърде, че РЕЦЕПТАТА Е ГРЕШНА!
    1) 18-20 палачинки, ама другия път! Излизат 10 в тиган фи-28см, а като ти гледам палачинките не са по-тънки от моите.
    2) Ваниловия крем трябва да е поне в двойна доза, защото тези сгъстени 500мл не стигат доникъде;
    Добре, че използвах течен шоколад вместо ганаш иначе и там най-вероятно би имало проблем. Виж какво - като не ти се дава рецептата не я пиши! Не е проблем, че излязоха 10 палачинки, а че крема стига само за първия ред. Който не вярва нека пробва рецептата, но моля не го правете, ако чакате гости.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направила съм 5 палачинкови торти и смея да твърдя, че РЕЦЕПТАТА Е ТОЧНА!
      1.Правя палачинки от 40г., но не в огромния тиган за кавърми.Палачинките са с диаметър не по-голям от 22см., а бройката.....е, колкото и да не Ви се ще 18-20бр.
      2.Става въпрос за една малка елегантна тортичка във формата на сърце.Най- дългата част е 19см, най-широката 17см, височината 7см, а обемът е 1.4литра/пълна до ръба/.
      Това е една от най-посещаваните рецепти през последния месец и няма да позволя хора без чувство за преценка да я компрометират.
      Като искате голяма и пищна торта,увеличете продуктите, моля.....или си изберете някоя друга.
      Успех!!!

      Изтриване
    2. Тортата е чудесна. Благодаря за прекрасната идея. Правила съм я 4 пъти и всеки път не остава и троха�� Днес отново ще я правя за рожден ден. Благодаря още веднъж. Усмивки.

      Изтриване
    3. Благодаря за доверието, Деси!

      Изтриване
  6. Здравейте, съгласна съм с Анонимен от 31 януари 2013. Пробвах рецептата точно стъпка по стъпка.... и добре, че Анонимен не е направил описания крем - става невероятно рядко и не става за мазане. Посочения млечен крем не стигна за малко, но броя на палачинките д/г съвпада. Най-съжелявам, че всичко се прецака, заради рядкия крем пълнеж за палачинките.....
    Итаче се получи сравнително вкусен бъркоч

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте, Радослава!Правили ли сте друг път шоколадов ганаш?Явно там ви е основната грешка.Иначе няма пак да се оправдавам като ученичка за това как се прави една малка тортичка с малко продукти.Изгледайте някое клипче за направа на шоколадов ганаш,купете подходящия шоколад с необходимото съсдържание на какао,изберете високомаслена по възможност животинска сметана и ще ви се получат нещата.Имайте търпение,не бързайте.Всъщност изчакахте ли ганашът напълно да изстине?Повярвайте ми ,става толкова твърд, че едва се разбива с миксера.А като ви се стори рядък , с кой акъл го мазахте , а не го сгъстихте с желатин например?Сладкарството изисква търпение и креативност....яхнийките са друго нещо.Успех при следващите опити!

    ОтговорИзтриване