петък, 8 юли 2011 г.

Лека лятна торта



1ч.ч. = 200ml

продукти за блата
-2 яйца
-2/3 ч.ч. захар
-2 с.л. гореща вода
-2 с.л. олио
-2/3 ч.ч. брашно
- 1 прахче ванилия
начин на приготвяне
Белтъците се разбиват на сняг . Дбавя се захарта и жълтъците.Разбиването продължава и се прибавя водата.Накрая следва олиото , ванилията и брашното, като бъркането вече е на бавни бороти/може и без миксер/.

продукти за за крема и начин на приготвяне
-500 г прясно мляко
-2с.л. нишесте ванилия
-1 с.л. брашно
-1 прахче ванилия
-1 яйце
-70г масло
-1ч.ч. захар/или на вкус/
Брашното , нишестето , захарта и яйцето се разбъркват на каша с малко прясно мляко.Прибавя се към врящото мляко и се бърка до сгъстяване . В топлия крем с бъркане се слага маслото и се ароматизира с ванилията.Млечният крем се охлажда.

-1пак. суха сметана
-150г студено прясно мляко
-1 прахче ванилия
* Може да се използва разбита течна сладкарска сметана
Млякото и сметаната се разбиват на пухкав крем.
Млечният и сметановият крем се смесват.Прибавя се 20г желатин/предварително набъбнал и разтопен/.


Във форма с подвижен борд се поставя блата и се залива с готовия крем.Изчаква се да стегне в хладилника/ може за кратко в камерта/.В/у крема се подреждат плодове по желание/ в случая ягоди , кайсии , нектарини/ , които се заливат с плодов сироп/на 400 ml сироп- 10 г желатин/.Отново се изчаква желето да стегне.

1 коментар:

  1. Преди няколко дена направих тази торта и стана уникална! Много сполучливо и оригинално! Ако имате възможност я направете, няма да съжалявате!🍰🍽

    ОтговорИзтриване