петък, 8 юли 2011 г.

Лека цветна торта



за горния блат
-3 белтъка
-3с.л. захар
-3с.л. брашно
-1 прахче ванилия
Белтъците се разбиват на сняг.Прибавя се захарта и разбиването продължава още няколко минути.Накрая внимателно се добавя брашното.Блатът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.

за цветните орнаменти

-10 г меко масло
-10 г захар
-10 г белтък
-10 г брашно
-хранителни бои за оцветяване
Разбъркайте на хомогенна смес всички съставки за цветните орнаменти. Приблизително това е по 1 с.л. от всеки продукт. Аз сложих двойни количества от тях и остатъка от сместа изпекох на бисквити.
Разделете сместа в малки купички и я оцветете в цветове,които харесвате.
Сипете я в пош с много тънък накрайник за рисуване. Ако не разполагате с такъв може да ползвате найлонови пликчета. Просто отрежете едното ъгълче на пликчето с малка ножичка колкото да направите малък отвор. Приберете сместа в хладилника за да се стегне малко.Така с нея ще се рисува по-лесно.
Отрежете парче хартия за печене с размерите на тавата,в която ще изпечете блата. С молив си нарисувайте различни орнаменти.
Обърнете обратно хартията и нанесете цветното тесто по контурите. Приберете нарисуваният лист във фризера за да замръзне.
Върху хартията с орнаментите се пече горният блат.След изваждането от фурната ,изчакайте няколко минути и отлепете хартията.

Идеята за цветните орнаменти е на Йоли/Гответе с мен/.Цитирала съм точно нейните обяснения и съм и много благодарна за лесния и ефектен начин за украса.

за долния блат

-4 жълтъка
-3/4 ч.ч. захар
-3/4 ч.ч. прясно мляко
-80г меко масло
-1ч.ч. брашно/200мл/
-1 равна ч.л. бакпулвер
-1 прахче ванилия
-лимонова кора/по желание/
Жълтъците , захарта и маслото се разбиват добре.Добавя се млякото и пресятото с бакпулвера брашно.
Блатът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.

за сметановия крем

-300г заквасена сметана
-пудра захар на вкус
-200г пасирани праскови от компот
-10г желатин /предварително накиснат в 80г сок от компот и втечнен на водна баня/
-ванилия
Сметаната се разбива със захарта.Добавя се плодовото пюре и втечнения и леко охладен желатин.Сместа се ароматизира.

за плодовото желе

-350г сок от компот/ праскова/добре подсладен
-10г желатин/предварително накиснат в 80 г сок и втечнен на водна баня/

сглобяване на тортата

Във форма с подвижен борд се поставя долния блат.Сиропира се с 8 с.л. сок от компот/праскови/.
Отгоре се изсипва сметановият крем и се оставя в хладилника , докато стегне.
Горният блат се сиропира леко и се поставя в/у сметановия пласт.
Ако искате желето да остане изцяло в/у горния блат , изчакайте го да започне да се желира и тогава го изсипете в/у тортата.В този случай горният блат трябва да се постави преди сметановия крем да се е стегнал напълно/ да залепне за него/.
Аз исках горният блат само да се глазира и излях желето полутечно.Част от него проникна под блата.
Тортата се оставя за няколко часа в хладилника , след което се сваля подвижният борд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар