Едната торта подарих на госпожица с име Маргарита, а другата хапваме вкъщи.
продуктите са за двете торти
1ч.ч.=200ml
-5 яйца
-1 1/2ч.ч. захар
-5с.л. гореща вода
-5с.л. олио
-2 прахчета ванилия
-2ч.ч. брашно
Белтъците се разбиват на сняг.Постепенно се добавя захарта и разбиването продължава още няколко минути.Следват един по един жълтъците и горещата вода.Накрая при внимателно бъркане се добавя олиото, брашното и ванилията.Сместа се разпределя в две форми и се пече едновременно в предварително загрята до 180градуса фурна.
Готовите блатове се охлаждат и се разделят на две части с помощта на конец.
Сиропират се с добре подсладен сок от компот.
Избрах боровинков, въпреки че оцветява блатовете в синьо.
за сметановия крем
-450 г заквасена сметана
-пудра захр и ваянилия на вкус
-1ч.ч. боровинки/пресни , замразени , от компот/
-10 г желатин/предварително накиснат в 80г студена вода и втечнен на водна баня /
Сметаната се разбива със захарта и ванилията.Добавят се боровинките и желатина.Сместа се разбърква добре .От топлината на желатина кремът се отпуска, затова се нанася в/у блата във форма.Тя се махва след охлаждане на тортата .
крем за глазура
-100г хубаво кремообразно сирене
-100г заквасена сметана
-ванилия и пудра захар на вкус.
Всички продукти се разбиват и с този крем се намазват тортичките отстрани и отгоре.Отстрани се панират с ядки по желание/в случая кокос/.
за шоколадовата глазура
-100г шоколад
-1с.л. олио
Шоколадът се разтопява на водна баня , добавя се олиото и се разбърква добре.
Глазурата се нанася в/у тортите след като те са много добре охладени.
Украсяват се по желание.Избрах рисуване с белтъчна глазура като бърз и ефектен вариант.
Няма коментари:
Публикуване на коментар