петък, 8 юли 2011 г.

Торта с боровинки и сметана



1ч.ч.= 200ml

за блата
-3 яйца
-1ч.ч. захар
-3 с.л. гореща вода
-3 с.л. разтопено и охладено масло
-60г царевично нишесте "Ванилия"
-1/2 ч.ч. брашно
- 1 прахче ванилия
Белтъците се разбиват на сняг. Добавя се постепенно захарта и разбиването продължава още няколко минути.Следват жълтъците и горещата вода.Брашното и нишестето се пресяват и се добавят внимателно към сместа. Маслото се добавя последно.Разбърква се хубаво, при което бухналата смес леко спада.Блатът се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна.

за крема
-300г заквасена сметана
-250 ml прясна животинска сметана
-пудра захар и ванилия на вкус
-10 г желатин на Доктор Йоткер
Желатинът се накисва в 100г студена вода , докато набъбне.Втечнява се в микровълнова фурна/или на водна баня/ за 30 секунди.
Прясната сметана се разбива, докато стане пухкава .Смесва се с подсладената и ароматизирана заквасена сметана.Добавя се леко охладеният желатин и кремът се нанася в/у блата. Оставя се в хладилника , докато стегне.

за желето
-400ml сок от компот от боровинки/достатъчно сладък/
-1ч.ч. боровинки от компота
-10 г желатин на Доктор йоткер
Желатинът се подготвя по гореописания начин. Добавя се към сока и се разбърква добре.Желето се изчаква да започне да стяга , но да е още течно.Изсипва се в/у белия крем и тогава се добавят боровинките, за да се разпределят равномерно в желето.Сладкишът се оставя в хладилника до пълното стягане на желето.

И вариант с повече сметана и бишкоти Савоярди


Няма коментари:

Публикуване на коментар