понеделник, 18 юли 2011 г.

Пилешко задушено по селски




Бутчетата се намазват с мазнина и се обтриват с микс от подправки- сол,черен пипер, червен пипер, чубрица.Подреждат се в тава.
В голяма купа се смесват:
- 1 кг смлени домати/ може и от консерва/
-3 големи глави лук /на филийки/
-2 моркова /на шайби/
-1 дюля/на парчета/
-1 ябълка / на парчета/
-7-8 дребни картофчета
-1зелена и 1 червена чушка/ нарязани/
-10 скилидки чесън/с люспите/
-2-3 дафинови листа
-зърна черен пипер
-чубрица
-сол/ако доматите са пресни/
-100 г червено вино/предварително доведено до кипене/
Зеленчуците се изсипват в тавата с месото, поливат се с олио и съдът се покрива плътно с фолио./Баба ми ползваше тава с капак , който запечатваше с тесто./Ястието се оставя да къкри в умерена фурна/180градуса/ 1 1/2 - 2 часа.Накрая се отвива , за да се зачерви месото.При сервиране се поръсва с пресен магданоз.
Това ястие е едно от любимите ми от детството.Имах привилегията да обирам от тавата чесънчетата и плодовете .

Няма коментари:

Публикуване на коментар