понеделник, 18 юли 2011 г.

Желиран десерт "Крадливата сврака"



Нарекох десерта така , защото краднах идеи от няколко рецепти .Като свраката и аз ,където видя шаренко , все си го присвоявам.Как се правят шокладови и желирани бордове научих от Йоли ,а крем Полосатик на di-ani ме подсети , че и кремчето може да е с ефект зебра.

Оригиналната руска рецепта за крем Полосатик е с извара и заквасена сметана , но аз го направих с крем - сладолед и много гъсто кисело мляко.

за крема
-1кофичка гъсто кисело мляко Верея 4,5% подсладено на вкус и ароматизирано с ванилия
-1пак. сух сладолед ванилия на Доктор Йоткер
-200ml студено прясно мляко за разбиване на сладоледа
-100г черен шоколад
-100г бял шоколад
-20г желатин ,предварително набъбнал в 150г студена вода и разтопен за 30 сек. в микровълнова фурна

начин на приготвяне
Млякото се подслажда и ароматизира. Сладоледът се разбива с прясното мляко на пухкав крем.Добавя се лекоохладеният разтопен желатин.Киселото мляко , сладоледът и желатинът се смесват на хомогенен крем , който се разделя на две части. Към едната се прибавя разтопеният на водна баня бял шоколад , а към другата - черният.Кремът се напластява , като се редуват лъжичка черен и лъжичка бял шоколад.

шоколадов борд
Разтопен на водна баня шоколад се нанася в/у по- плътен наилон /от торба за пазаруване/.Охлажда се в хладилника ,докато започне да се втвърдява , но да е все още пластичен.Нарязва се с много остър нож/ най- добре макетен/ на ленти с желаната дължина и ширина.Оформят се рингове, които се оставят в камерата до пълно втвърдяване. На дъното на ринговете се поставя бисквитка и се пълнят с крема.Отново стяга в хладилника и накрая наилонът се отлепва.

желиран борд
Плодовете/ в случая ягоди / се смилат в блендера със захар на вкус. Пюрето се смесва с желатин/ на 500ml- 10г.Оставя се в хладилника , докато започне леко да стяга. Нанася се в/у плътен наилон и се оставя напълно да стегне.Нарязва се с макетен нож на ленти и се оформят рингове , като наилонът се прикрепя с топлийка.Напълва се с крем и след окончателното му стягане , наилонът се отлепва.
за гарниране -ягоди , сметана , шоколадови фигурки , пурички.Обилно намазани с шоколад , пуричките покриват мястото на свързване на ринга , за да не остане процеп.





Няма коментари:

Публикуване на коментар