вторник, 19 юли 2011 г.

Фокача със сушени домати


Продукти за 2 фокачи с диаметър 24 см: - 15 грама прясна мая - 250 ml хладка вода - 1 ч.л. сол - 1 ч.л. захар - 1 с.л. зехтин/ и още за намазване/ - 1 ч.л. лимонов сок/оцет/ - около 500 г брашно - сушени домати Начин на приготвяне: В купа се смесват всички продукти без брашното. Постепенно се добавя от него и се бърка с бъркалка, докато започне да се събира на топка. Измесва се на плота с още брашно. Тестото трябва да е меко и еластично. Втасва в купата, покрито със свежо фолио/плик/. Като втаса, се дели на две топки. Хартия за печене се намазва със зехтин и в/у нея се разточва едната фокача. Намазва се тънко със зехтин и се гарнира с доматките. Надупчва се с вилица, поръсва се със сух босилек и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна. През това време се приготвя втората фокача. Когато краищата порозовеят, се вади от фурната и се завива в кърпа. Мека, ароматна и бърза питка....'що ли италианците я наричат фокача. Ако ползвате купени сушени домати, ги накиснете предварително в зехтин и ароматни подправки по желание - риган, розмарин, мащерка, босилек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар