събота, 9 юли 2011 г.

Шоколадов сладкиш и топчета с крем





за крема
-500ml прясно мляко
-2с.л. нишесте
-2с.л. брашно
-1 яйце
-6с.л. захар
-2 прахчета ванилия
-60 г масло
Млякото се сварява.
Брашното , нишестето , захарта , яйцето и малко вода се разбъркват на гъста каша, която се прибавя във врящото мляко.
Бърка се непрекъснато няколко мин. до получаване на гладък крем.
Кремът се ароматизира с ванилията и докато е още топъл , към него се прибавя маслото.Охлажда се , като от време на време се разбърква , за да не хване коричка.

4-5 листа фини кори за баница се намачкват и се запичат на сухо във фурната на 180-200 градуса.Когато порозовеят , се поливат с разтопено масло/40-50 г/, разбъркват се и отново се връщат във фурната за няколко мин.Трябва да изглеждат така.

100г черен шоколад се разтопява на водна баня.
С четка се намазват дъното и стените на тънка пластмасова кутия , която се оставя в камерата на хладилника за няколко мин.
Останалия шоколад се нанася в/у охладените корички по този начин.

След няколко мин. в камерата шоколадовите корички се начупват на парченца.
В кутията се наслояват два пласта корички и два пласта крем .Оставя се за няколко часа/най- добре една нощ/ коричките да поемат от крема.
Преди сервиране кутийката се отстранява внимателно ,като се разрязва с макетен нож.
Тортичката се гарнира по желание.



Останалия крем и корички се смесват и се оставят в хладилника.След няколко часа от охладената смес се оформят топчета , които се овалват в ядки , кокос,пръчици...

Вкусът е като при крем баница и Наполеон......ама с шоколааааад


2 коментара:

  1. изглежда страхотно!!
    харесах рецептата и направих нещо подобно,сега се охлажда в хладилника !
    спокойни сънища и прекрасни почивни дни

    ОтговорИзтриване