неделя, 10 юли 2011 г.

Ябълково сорбе



-6 малки ябълки/около 600г/
-5с.л. захар
-1с.л.ром
-70г масло
-ванилия
-5г желатин
Захарта се карамелизира с 2с.л. вода до светъл карамел.Добавят се ябълките и маслото и се задушава до омекване на плодовете.[media.snimka.bg].Охлажда се , добавя се ванилията и се пюрира в блендер или с пасатор.[media.snimka.bg]
Цветът се подсилва с една капка жълта сладкарска боя.Пюрето се оставя да стегне във фризера , като няколко пъти по време на стягането енергично се разбърква , за да не стане на бучки и кристали.Като стегне , се оформя с мокра лъжица за сладолед.
Желатинът помага сорбето да не се разтича на стайна температура.
Щоколадовата купичка се прави така.[media.snimka.bg]
Малко балонче се измива , подсушава и намазва с шоколад .Оставя се за 5 мин. в камерата в/у хартия за печене или свежо фолио .Отново се намазва с шоколад и пак се оставя да стегне в камерата.Изпуска се въздухът от балона и внимателно се отлепва от купичката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар