събота, 9 юли 2011 г.

Еклерова торта 2


За пареното тесто:250 мл вода , 2 с.л. захар , щипка сол , 80 г масло /маргарин 80%/ и прахче ванилия се слагат заедно на котлона до завиране.


Във врящата смес наведнъж се изсипва 1 ч.ч./200мл/брашно и се бърка енергично докато стане на топка/ трае секунди/.Тестото леко се охлажда и едно по едно се прибавят 3 яйца/или 4 малки/.Бърка се до получаване на еднородна лепкава смес.Еклерите се оформят в/у пекарска хартия с шприц или мокра лъжица.Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване и издуване. Фурната не се отваря по време на печене.Еклерите се оставят в нея и след изключването, докато поизстинат.
Пълнят се с домашен крем :1л мляко, захар на вкус, ванилия , 2 яйца , 3с.л. брашно , 3 с.л. нишесте ванилия .Като се сгъсти и се свали от котлона се добавя 1 пак 125г масло. От тази доза се получават около 70 бр.малки еклерчета/изпечени са като топче за пинг понг/.Половината от тях се подреждат във форма с подвижен борд / диаметър22-23 см/.
След напълването на еклерите остава около 300г млечен крем.Към него се добавя карамелизирана захар/получава се от 100г кристална/.Кремът се олекотява с 1ч.ч. течна сладкарска сметана/ разбита /.Може да се използва и сметана или сладолед на прах 1/2 пакетче .За стягане се прибавя 10г разтопен желатин. Важно е двата крема да са с различен цвят и консистенция.Това е много сладък вариант . Може да се използва и заквасена сметана , шоколадов крем , крем с кремообразни сирена - според вкуса. 
След стягане бордът се сваля и по желание се прави шоколадов борд или отстрани-бадеми, орехи ,кокос , настърган шоколад...
Тортата се украсява по желание с малки еклерчета и шоколадови фигурки. Листенцата направих от черен шоколад със  силиконова форма.Понеже тортата е много сладка ,горчивият вкус на шоколада балансира усещанията. Останалите еклери се изяждат ,докато се изчаква тортата да стегне 

Няма коментари:

Публикуване на коментар