събота, 9 юли 2011 г.

Сладоледена торта 2


За сладоледа 1пак. сух сладолед се разбива според указанието в/у опаковката до получаване на пухкав крем. Може да се разбие 250г сладкарска сметана , която да се смеси с 200г разбита и подсладена заквасена сметана.
За карамеления сос 1/2 литър пълномаслено мляко се вари със 150г захар и щипка сода за хляб.Когато намали обема си наполовина, се добавя карамел от 2с.л. захар.Разбърква се още няколко мин . и се охлажда.Ароматизира се по желание с 1 прахче ванилия.Гъстотата на соса зависи от времето за варене.Получава се около 250г сос, който се съхранява в хладилника и е прекрасно допълнение към десерти , кремове и сладоледи.
Начин на приготвяне Използва се пластмасова кутия/или силиконова форма/, защото е мека и след замразяване сладкиша лесно се вади .Ако се използва друг съд, преди сервиране се потапя за няколко сек. в топла вода. На дъното на кутията се изсипва половината сладоледен крем. Сипват се и няколко лъжички сос.В/у сладоледа се подреждат филийки шоколадов сладкиш с ниска влажност.Аз използвах остатъците от шоколадови блокчета.Следва нов пласт сладолед с карамелен сос.Накрая се подреждат пак парченца сладкиш, които след обръщането ще послужат като основа на тортата. При сервиране всяка порция обилно се полива с карамелен сос. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар