понеделник, 18 юли 2011 г.

Шоколадови кексчета с крем


-170г шоколад/какаови блокчета като на снимката/
-80г краве масло
-3 големи яйца
-120г захар
-1/2 ч.ч. /от 200ml/ брашно
-2 ванилии
-1 с.л. качествено какао/може да не се слага , ако шоколадът е с високо съдържание на какао/

Маслото и шоколадът се разтопяват на водна баня.Оставят се да се поохладят.
Белтъците се разбиват на твърд сняг.Добавя се захарта и жълтъците.Разбиването продължава докато захарта се поразтопи/ никога нямам търпение да изчакам пълното разтапяне/.Внимателно , на ниска степен на миксера се добавят какаото , брашното и ванилията.Пандишпановата смес се разбърква с шоколадовата.Пълнят се формите за печене и кексчетата се пекат само15-20 мин.в предварително загрята на 160 градуса фурна.Не се пробват с клечка. Изваждат се и се охлаждат във формите.Отначало са много крехки и меки , но като изстинат ,се вадят успешно от формите/ и кошничките/.Трябва да имат леко хрупкава коричка , а сърцевината им да е по- влажна.


Като напълних 12 гнезда , ми остана от сместа. Добавих още малко брашно и щипка бакпулвер . Изпекох 4 кексчета , които станаха по- плътни/но не сухи и ронливи/ .Тях пекох на 180 градуса и пробвах с клечка.

При сервиране гарнирах с маслено сметанов крем .Масленият крем леко се пресича от комбинацията със сметана , но пък става по- лек и приятен.


Няма коментари:

Публикуване на коментар