понеделник, 18 юли 2011 г.

Линцерови сладки



Източник" Гответе с мен"/Мисля , че бяха на Наталина/

за тестото

-500г брашно
-250г масло (аз сложих комбинация 100г твърд маргарин и 150г масло)
-200г пудра захар
-3 жълтъка или 2 яйца (само с жълтъци стават по-меки)
по желание кората на един лимон

за слепване - касисов, вишнев или друг по-кисел мармалад (най-добре червен).Аз използвах фин домашен ябълков мармалад с дъх на ендрише.
пудра захар за поръсване

начин на приготвяне

Пресявяме на дъска за месене брашното и захарта, правим кладенче и чукваме в него яйцата. Мекото масло режем на филийки и слагаме около яйцата. По желание прибавяме лимонената кора. Омесваме гладко тесто, покриваме добре с домакинско фолио и оставяме да отлежи поне 2 часа (най-добре и за една нощ) на хладно място(хладилник).

Преди печене се разточва кора - 0,5см дебела и се изрязват различни формички - най-добре
е колелца, цветя, сърчица, като едната формичка е пълна, а другата с изрязано кръгче или сърчице по средата. Много внимавайте да не ги прегорите(особенно ако са разточени по-тънко има такава опасност). Пекат се на около 170° до порозовявяне - стават много бързо и трябва да сте много внимателни.

Седмица преди Коледа се слепват със сладко и поръсват с пудра захар.

Няма коментари:

Публикуване на коментар