събота, 9 юли 2011 г.

Карамелена торта


1ч.ч.=200мл
За блата:
3 яйца,
1 чаша захар,
1 чаша брашно,
2 ванилии,
3 суп. лъжици олио
Белтъците се разбиват на сняг.Когато вече се задържат на бъркалката, на три пъти се добавя захарта.Разбива се на високи обороти още няколко мин.За по- лесно разтваряне на захарта може да се добавят 2-3 с.л. гореща вода.Един по един следват жълтъците и олиото.Накрая при внимателно бъркане без миксер се добавя пресятото брашно и ванилията.Ако имате съмнения , че пандишпановата смес не ви е бухнала достатъчно , може да добавите 1ч.л. бакпулвер.Блатът се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна във форма с диаметър 20-22см.След охлаждане се разделя на две части с помощта на конец
За сиропа:
3-4 лъжици карамелизирана захар,
1 чаша вода(допълнително захар,който обича сладичко)
С този сироп се сиропират блатовете при сглобяване на тортата.Може да се добави лъжичка ром или коняк.
За крема:
600грама подсладено мляко,
1/2чаша карамелизирана захар,
2 жълтъка,
3 суп. лъжици брашно,
2 ванилии,
1 с.л.масло
От карамела , захарта и млякото се сварява карамелено мляко, което да е сладко според вкуса ви.Брашното и жълтъците се разбъркват с малко вода на кашичка и се прибавят при непрекъснато бъркане в млякото.Изчаква се няколко мин , за да се получи гъст , гладък крем. Сваля се от котлона , ароматизира се и се добавя масло/от 1с.л. до 70-80г по желание/.Бърка се докато кремът поеме маслото.Покрива се със свежо фолио , за да не хваща коричка и се охлажда.За по- бързо охлаждане може да се използва студена баня и непрекъснато бъркане.Кремът се нанася м/у блатовете и с него се измазва тортата.
За шаума:2 белтъка се разбиват с 1/2 ч.ч.захар.Когато станат лъскави и захарта се разтвори, на тънка струя се добавя карамелизирана захар, приготвена от 3-4 с.л. захар.От горещия карамел целувчената смес става лепкава , жилава и не спада.



3 коментара:

  1. Супер е.Ако може малко по-подробно за приготвнето и.Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  2. Иве, редактирах публикацията.Това е една много лесна торта , с малко на брой продукти и подчертано карамелен вкус.Успех , ако решиш да я направиш.

    ОтговорИзтриване
  3. Вили ,благодаря за бързия отговор.Да ,ще я направя и дано се получи.Когато стане въпрос за карамел не мога да устоя.А това е една карамелена бомба.

    ОтговорИзтриване