събота, 9 юли 2011 г.

Торта с шоколадов крем



продукти за блата 1ч.ч.- 200ml
-5 яйца
-1ч.ч.захар
-3с.л.топла вода
-3с.л. олио
-1с.л. какао
-2прахчета ванилия
-1 1/2 ч.ч. брашно
Белтъците се разбиват на сняг.Добавя се захарта и жълтъците един по един.След няколко мин. се прибавя топлата вода.Получава се пухкава смес, към която се добавя олиото , ванилията и брашното на най- ниска степен на миксера.Сместа се разделя на 2 части.Едната част се размесва с какаото.В голяма тава /тази на печката/ в/у хартия за печене се изсипват двете смеси.Може да се сипва безразборно и от двете ,или да се редуват шахматно петната.Блатът се пече на 200 градуса в предварително загрята фурна. Изважда се от фурната ,охлажда се и се дели на 4 части/за пастички и петифури може и на 2.
сироп
1с.л.захар се карамелизира,добавя се непълна чаша вода и допълнително 1с.л. захар/по желание/.Изчаква се да се разтопи захарта и се охлажда.
крем
1ч.ч. захар,1/2 ч.ч.вода ,100г масло и 3 ч.л. с куп какао се сваряват на гъста шоколадова смес.Още топла сместа се прибавя към 100г сухо мляко.Получава се домашен шоколад.Изчаква се да изстине и се олекотява със сметана.Може 1 пак. суха , разбита със 150 г вода, а може и с бита течна/1ч.ч./Кремът се стабилизира с 10г желатин/накиснат и разтопен/.Изчаква се малко да стегне и тогава се сглабя тортата.
украса- по желание /в случая бита сметана/

Няма коментари:

Публикуване на коментар