вторник, 19 юли 2011 г.

Питка "Слънчоглед"




-42г прясна мая
-1с.л. захар
-1с.л. сол
-1с.л.лимонов сок/оцет/
-2с.л. зехтин
-2с.л. кисело мляко
-450 г хладка вода
-1 белтък/ жълтъкът за намазване/
-около 1 кг брашно
Маята се оставя да се възбуди ,разбъркана с малко хладка вода , захар и брашно на кашичка.Към нея се прибавят всички останали продукти без брашното .То се добавя чаша по чаша към рядката смес , докато тестото започне да се събира около дървената бъркалка. Тогава се изсипва на плота в/у пресято брашно и се доизмесва.Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
Слънчогледовите питки се оформят в малки тавички за пица с диаметър 16-18 см.Рулата , от които се оформят листата на слънчогледите ,се завиват с масло и сухи ароматни подправки.Питките втасват повторно , преди печене се намазват с жълтък и се поръсват със слънчогледови семена и сусам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар