За чашките и декорацията- 100 г черен шоколад , разтопен на водна баня с бучка масло.
Кокоши яйца се завиват в прозрачно фолио, връзват се и се потапят в леко охладения шоколад.Поставят се в/у дъска ,покрита с фолио и се охлаждат до стягане в камерата/няколко мин/.След това яйцата се изваждат от шоколадовата чашка , фолиото се отлепва и чашките се съхраняват в хладилника до сервиране.
За карамеления сос
-100г захар
-1ч.л. глюкоза
-30г вода
-60г течна сладкарска сметана
-1 с.л. меко масло
-ванилия
-50г запечени на сух тиган слънчогледови семена
-30г запечен на сух тиган сусам
Захарта , глюкозата и водата се поставят в съд на котлона и се варят до получаване на светъл карамел.Към него се прибавя при непрекъснато бъркане затоплената сметана и бъркането продължава до получаване на хомогенна смес . Накрая се добавя маслото и семената.Карамеленият сос трябва да е напълно изстинал , за да не разтопи шоколадовите чашки.
За декорацията с разтопения шоколад се правят роизволни фигурки в/у хартия за печене , които след охлаждане внимателно се отлепят от хартията.
Няма коментари:
Публикуване на коментар