петък, 8 юли 2011 г.

Шоколадови пастички с домашен крем

за блата
1ч.ч.=200ml
-4 яйца
-1ч.ч.захар
-4с.л.гореща вода
-4с.л.разтопено и леко охладено масло
-2с.л. какао на прах
-1ч.ч.брашно
-1с.л.нарязани озахарени портокалови корички
-1ч.л.ванилов екстракт/или 2 прахчета/
-2-3 с.л. смлени ядки по желание
Белтъците се разбиват на сняг.
На няколко порции се добавя захарта и разбиването продължава няколко минути.
Следват един по един жълтъците.
Горещата вода се добавя лъжица по лъжица .
При добавяне на маслото , пресятото брашно и какаото се използва най- ниската степен на миксера.
Накрая с леко разбъркване се прибавят ароматите и ядките.
Сместа се изсипва в голямата тава към фурната в/у хартия за печене.
Блатът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Като изстине , се разделя на две равни части.

за шоколадовия сироп

-100гзахар
-60г масло
-100ml прясно мляко
-1 прахче ванилия
-1ч.л.трипълсек или друг алкохол по желание
-1 пълна с.л. какао
Всички продукти се загряват до образуване на шоколадов сироп.Ако ви се струва , че е много плътен , добавете още прясно мляко.Сиропът се охлажда , но не прекалено , за да не се стегне маслото.

за крема
-1/2 литър прясно мляко
-1 яйце
-6с.л. захар/или според вкуса/
-2с.л. брашно
-1с.л. натурално нишесте
-60г краве масло
-1/2 кутийка локум с аромат на сметана
-1 купичка разбита предварително сладкарска сметана.
-ванилия
Млякото се затопля до завиране.
Яйцето , захарта, брашното и нишестето се разбъркват на гладка кашичка с малко прясно мляко.Разрежда се с топлото мляко и се връща на котлона.
Бърка се до получаване на плътен , гладък крем.
Сваля се от котлона и се добавя маслото и нарязания на дребно локум.
Отново се разбърква , докато поеме маслото , а локумът остане на малки парченца.
Ароматизира се и се покрива със свежо фолио , докато се охлади.
Преди сглобяване на пастичките , се добавя разбитата сметана.
Кремът трябва да е пухкав ,но да не е течен.

сглобяване на пастичките
С половината от сиропа се сиропира първият блат .Нанася се половината от крема.Поставя се вторият блат, сиропира се и се покрива и измазва отвсякъде с останалия крем.Гарнира се със смлени ядки по желание .След няколко часа в хладилника се нарязва на пастички с размер по желание.Украсява се с портокалови корички или както на вас ви харесва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар