петък, 8 юли 2011 г.

Палачинкова торта 5



за палачинките
-3 яйца
-3с.л. захар
-400ml прясно мляко
-сол на върха на ножа
-бакпулвер 1/4 пак. от 10г
-1с.л.трипълсек или друг ароматен алкохол
-2 прахчета ванилия
-3с.л. разтопено масло
-брашно за нормално палачинково тесто
Тестото се приготвя по стандартния начин.От него в съвсем леко намслен тиган се приготвят палачинките.

за крема
-400г заквасена сметана
-пудра захар на вкус
-2 прахчета ванилия
-1 опаковка ванилов крем без варене на Д-р Йоткер
-400ml студено прясно мляко за приготвяне на крема
-15г желатин/предварително набъбнал в 100г студена вода и разтопен на водна баня/
-шепа нарязани коктейлни черешки или плодчета от сладко
Сметаната се разбърква с пудрата захар и ванилията.Кремчето се приготвя според указанията на опаковката.Двата крема се смесват и към тях се добавя леко охладеният желатин.Колко да е сладък кремът, всеки решава според вкуса си.
На дъното на формата се застила една палачинка, намазва се с крем и в/у него се надиплят палачинки.Отново се маже с крем и така до изчерпване на продуктите . Завършва се с крем.Дали ще използвате всички палачинки , или ще направите тортата по- креместа, отново решавате вие.Оставяте тортата да стегне за няколко часа в хладилника, освободете я от борда и залейте с глазурата.Може да панирате отстрани с ядки .
за глазурата
-3с.л. кристална захар
-100ml течна неподсладена животинска сметана
Захарта се карамелизира в тефлонов тиган до кехлибарен цвят . Добавя се затоплената до точка на кипене сметана. Разбърква се до гладка консистенция. Охлажда се леко и се нанася в/у тортата.Може да се направи борд от бита сметана , за да не изтече, ако е по- рядка. При мен се получи перфектна консистенция, но вероятно това зависи от качеството на сметаната и големината на супената лъжица.

Няма коментари:

Публикуване на коментар