неделя, 10 юли 2011 г.

Еклери




За пареното тесто:250 мл вода , 2 с.л. захар , щипка сол , 80 г масло /маргарин 80%/ и прахче ванилия се слагат заедно на котлона до завиране.Във врящата смес наведнъж се изсипва 1 ч.ч./200мл/брашно и се бърка енергично докато стане на топка/ трае секунди/.Тестото леко се охлажда и едно по едно се прибавят 3 яйца/или 4 малки/.Бърка се до получаване на еднородна лепкава смес.Еклерите се оформят в/у пекарска хартия с шприц или мокра лъжица.Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна до зачервяване и издуване. Фурната не се отваря по време на печене.Еклерите се оставят в нея и след изключването, докато поизстинат.

Пълнят се с домашен крем :1л мляко, захар на вкус, ванилия , 2 яйца , 3с.л. брашно , 3 с.л. нишесте ванилия .Като се сгъсти и се свали от котлона се добавя 1 пак 125г масло.

Еклерите се поливат с разтопен с малко олио шоколад или карамелена заливка-2 с.л. захар,и 1 пак. бонбони карамел лакта и малко водичка се бъркат в тефлонов тиган до получаване на гладка карамелена смес.Става и само с карамелизирана захар, която се втвърдява в/у еклерите , но после поема от влагата на крема и става мека.

Няма коментари:

Публикуване на коментар