понеделник, 18 юли 2011 г.

Козунак с плънка



-6яйца/оставя се 1 жълтък за намазване/
-300г захар/и още малко за поръсване/
-250ml олио/половината за измесване/
-250ml прясно мляко
-42 грама мая
-1/2 ч.л. сол
-2 ванилии
-кората от един лимон
-2с.л. лимонов сок
-около 1 кг брашно

Разтваряме маята в 100 гр. прясно мляко, с 1 лъжица захар и 2 с.л. брашно. Бухва!
Разбъркваме яйцата, захарта, ароматите, лимоновия сок и половината мазнина. Към яйцата добавяме останалото прясно мляко, толкова топло, че сместа да е приятно топличка. Добавяме втасалата мая, брашното чаша по чаша, бъркаме с дървена бъркалка в една посока. Когато започне трудно да се бърка, доомесваме с ръце с останалото олио.
Тестото втасва на топло, докато удвои обема си и стане пухкаво. Отново премесваме с олио.
Разделяме тестото на 1/3 +2/3.
1/3 - разделяме на три топки. Всяка топка се разстила и вътре се слага плънка от начупени бадеми, стафиди /предварително накиснати за 10 мин. във вряла вода/. Плетем на плитка и оставяме във формата, за да втаса отново.
2/3 - оформяме на правоъгълник. Слагаме плънка от настърган шоколад, начупени бадеми и стафиди.
Навиваме на руло, режем на филиики и оформяме в кръгла форма.
Козунаците втасват отново. Пекат се на 175 градуса, на вентилатор, в средната част на фурната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар