понеделник, 18 юли 2011 г.

Коприва по тетевенски



Една торба коприва се попарва с вряла вода и се отцежда.Сварява се с две глави лук и една суха червена чушка / може и люта/.Като уври , се раздробява с джурулек/пасатор/ и се посолява .Бяла осолена сланина се нарязва на кубчета и се изпържва на пръжки.Пръжките се отделят , а мазнината се използва за кашата.В тенджера се запържва брашно до златисто.Добавя се едър червен пипер .Чирпак по чирпак се прибавя от варената коприва и се бърка непрекъснато до получаване на гладка каша.Към нея се прибавят 4-5 разбити с тел яйца.Подправя се с малко джоджен и много девесил .Кашата се сервира с пръжките и натрошено сирене.
2,5 литра копривена смес се сгъстяват с 1 1/2 ч.ч. брашно/1ч.=200ml/Ако мазнината от пръжките не е достатъчна , се добавя олио.

Няма коментари:

Публикуване на коментар