събота, 9 юли 2011 г.

Торта за Илияна



1ч.ч.=200ml
За ореховия блат/тип сладкиш Агнес/:
-190г масло/1 ½ пакетче/
-1 ½ ч.ч. пудра захар
-1 ½ ч.ч. смлени орехи
-1ч.ч. брашно
-3 прахчета ванилия
-4 белтъка
Маслото и захарта се разбиват на пухкав крем.Добавят се орехите , брашното и ванилията.Накрая с внимателно бъркане се прибавят разбитите на сняг белтъци.Блатът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.

За какаовите блатове:
-4 яйца
- захар/1ч.ч./
- брашно/1ч.ч./
-3с.л. олио
-2 прахчета ванилия
-1 с.л. какао
Белтъците се разбиват на сняг.Прибавя се захарта и жълтъците.Разбиването продължава до разтапяне на захарта.Следва олиото.Накрая без миксер се добавя брашното , какаото и ванилията.Блатът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.След охлаждане се разделя на 2 части с помощта на конец.

Млеченомаслен крем:

½ литър мляко се загрява до кипване.4 жълтъка,5с.л. захар,2с.л. брашно,1 с.л. нишесте ванилия се разбъркват на каша с малко мляко или вода.Прибавят се с непрекъснато бъркане във врящото мляко до получаване на гладък крем.Кремът се охлажда напълно, като от време на време се разбърква , за да не хване коричка.
125г масло се разбиват на пухкав крем с 1ч.ч. пудра захар и 2 прахчета ванилия.
Накрая двата крема се смесват.

За сметановия крем:

290г заквасена сметана/такива са опаковките На баба/се разбива с пудра захар на вкус и се ароматизира с ванилия.Добавих 1 пак. Стабилизатор за сметана , но може и без него.

За панировката:
5с.л. захар се разтопяват с малка бучка масло до получаване на кехлибарен карамел.Добавят се орехови ядки/около 1 1/2ч.ч./и се бърка , докато ядките се запекат и смесят с карамела.Изсипва се в/у намазана с масло хартия за печене.След стягането се смила с блендер или се счуква в хаванче.

За сиропа:

3с.л. захар се карамелизират.Налива се 1ч.ч. вода и още захар на вкус.Когато захарта се разтопи , сиропът се сваля от котлона и се охлажда.

Сглобяване на тортата:
Един от какаовите блатове се напръсква със сироп , обилно се нанася от жълтия крем и се поръсва с крокан.
Следва орехов блат , сироп, сметанов крем и крокан.
Завършва се с какаов блат и сироп .
Тортата се намазва с жълтия крем и отстрани се панира с крокан.
За шоколадовата глазура:
100г черен готварски шоколад се разтопява с бучка масло на водна баня.Изсипва се в/у охладената торта и се заравнява с нож или шпатула.
По желание след стягане се прави дантела с разтопен бял шоколад/ в случая жълт/ ,гарнира се с целувки , сметана.....каквото имате под ръка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар