събота, 9 юли 2011 г.

Орехова торта



1ч.ч.= 200 ml 
за блатовете -6 белтъка -9 с.л. захар -3ч.ч. смлени орехи -6 прахчета ванилия -3с.л. брашно Белтъците се разбиват на твърд сняг.Добавя се захарта и разбиването продължава до получаване на гъста и лъскава целувчена смес.Внимателно с бъркалка се добавят орехите , брашното и аромата.Сместа се пече на три тънки блата в/у хартия за печене във форма с диаметър 22см.Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Предпочитам да разбивам трите блата поотделно , за да ги разпределям правилно и не спадат при изчакване за печене. Не правете опит да печете един блат и да го делите . Структурата е трошлива и крехка и не може да се реже. 

за шоколадовия ганаш -200ml течна сметана/в случая животинска/ -1прахче ванилия -200 г черен готварски шоколад със съдържание на какао поне 50 % Сметаната се затопля /без да завира/и в нея се начупва шоколадът. Бърка се , докато всички парченца се разтопят и сместа стане гладка.Охлажда се за няколко часа, докато се стегне. След това се разбива с миксер на гладък крем. С шоколадов ганаш се намазва обилно първия блат и тортата отгоре.

за масления крем -125г меко краве масло -3/4 ч.ч. пудра захар -6 жълтъка -200г прясно мляко -1ч.л. нишесте ванилия -2 прахчета ванилия -3с.л. кристална захар Маслото ,пудрата захар и ванилията се разбиват на пухкав крем. Млякото се кипва . Жълтъците се разбъркват добре със захарта и нишестето и се добавят на струйка във врящото мляко. Бърка се до получаването на гладък яйчен крем .Охлажда се.Внимателно/лъжица по лъжица/ се смесва с масления крем.
С този крем обилно се намазва втория блат и тортата отстрани.

за паниране 100г печени бадеми/ или други любими ядки/ за украса -50г бял шоколад -2-3 блокчета черен шоколад
За направата на шоколадовия купол е нужно една полусферична купичка добре да се загърне със свежо фолио.В/у него се нанася от белия шоколад с помощта на фунийка. Изчаква се да стегне в хладилника и се довършва с малко черен шоколад.Когато шоколадът се втвърди/ може и в камерата за минутки/купичката се изважда, фолиото внимателно се отделя и ......готово. При сервиране се начупва на парченца. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар