1ч.ч. =200ml
Тортата е от три еднакви блата.
За всеки блат
-2 яйца
-3/4 ч.ч. захар
-2с.л. гореща вода
-2с.л. олио
-3/4 ч.ч. брашно
-3/4 ч.ч. смлени орехи
-1 прахче ванилия
Белтъците се разбиват на сняг.
На няколко порции се добавя захарта и разбиването продължава още няколко мин.
Следват един по един жълтъците , горещата вода и олиото.
Накрая към пухкавата смес внимателно се прибавят брашното , смлените орехи и ванилията.
Сместа се изсипва във форма с диаметър 24см в/у хартия за печене.
Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Всеки блат се охлажда в/у метална решетка и хартията се отлепва.
За сиропиране
3 с.л. захар се карамелизира.Добавя се 1 ч.ч. гореща вода и допълнително захар по желание.Може да се добави и лъжичка ароматен алкохол.Бърка се , докато карамелът се разтопи.Сиропът се охлажда и с него се сиропират блатовете.
За млечния крем
-1/2 литър прясно мляко
-5-6 с.л. захар/или на вкус/
-1 с.л.с куп брашно
-2с.л. с куп нишесте
-2 прахчета ванилия
-1 яйце
Яйцето , захарта ,брашното и нишестето се разбъркват на гладка каша с малко мляко или вода..Прибавя се към кипналото и отстранено от котлона мляко.Връща се на котлона и се бърка до сгъстяване на крема.Ароматизира се с ванилията.Докато се охлади , кремът се разбърква няколко пъти , за да не хваща коричка.
За масления крем
-3/4 пак. От 125г меко масло
-3 пълни супени лъжици пудра захар
-1 прахче ванилия
Маслото и пудрата захар се разбиват на пухкав крем
за шоколадовия крем
-150г течна животинска сметана
-100г бял шоколад
-1ч.ч. кокосови стърготини
Сметаната се затопля до кипване . Сваля се от огъня и се добавят начупения шоколад и кокосовите стърготини..Бърка се , докато шоколадът се разтопи , а кокосът леко набъбне и пусне аромата си.Кремът се охлажда .
Към масления крем при непрекъснато бъркане се добавя лъжица по лъжица млечният и шоколадовият крем.
Сиропираните блатове се намазват обилно с крем във форма с подвижен борд.Замазва се отгоре и се оставя да стегне в хладилника.
За глазурата
3/4ч.ч. захар се карамелизира и се разрежда с 3/4 ч.ч. млечна сметана.Бърка се , докато карамелът се разтопи.Охлажда се леко/за да не се пресече /и се добавя 3/4 ч.ч. портокалов сок.Ако случайно от киселината на сока карамеления сос се пресече, се пуска за малко пасаторът.
На 350 милилитра карамелен сос се добавя 10г предварително подготвен желатин.
Охладената торта се залива с глазурата, правят се няколко щриха с разтопен бял шоколад, следва размесване с клечката за зъби и отново в хладилника.
Когато глазурата стегне , рингът се сваля и тортата се облепва с ядки по желание.
Няма коментари:
Публикуване на коментар