петък, 8 юли 2011 г.

Палачинкова торта 3

1ч.ч.=200ml
за палачинките :389:
-2 яйца
-3/4 ч.ч.захар
-2 прахчета ванилия
-1 1/2 ч.ч. прясно мляко
-брашно
-1/2 ч.л. бакпулвер
-3с.л. разтопено масло
-1ч.л. алкохол
Белтъците се разбиват на сняг.Добавя се захарта и разбиването продължава още няколко минути.Следват жълтъците и 100г горещо мляко/за по- лесно разтопяване на захарта/.Внимателно се прибавя ту брашно , ту студено прясно мляко до получаване на палачинково тесто.Накрая се размесва с аромата и маслото.
Палачинките се пекат в леко намаслен тиган.Трябва да не са прекалено тънки и добре изпечени до розов цвят.

за крема
-600ml прясно мляко
-2с.л. брашно
-2с.л.нишесте
-2 яйца
-2 прахчета ванилия
-100г масло
-3/4 ч.ч. захар
Млякото се загрява на котлона до кипване.
Сухите съставки се разбъркват добре с 2 яйца и малко прясно мляко.
Получената гладка каша се изсипва във врящото мляко и се бърка до получаване на гъст крем.
Снема се от огъня и се добавя маслото. Бърка се до поемането му от крема.
По време на охлаждането кремът се разбърква няколко пъти , за да не хване коричка.

Стените на форма с диаметър 22см и подвижен борд се подреждат тънки филийки руло/с вкус по желание и грамаж не по- малко от 300г/.
Редят се палачинка , крем , палачинка....По средата се подреждат останалите филийки от рулото.
Отгоре тортата се гарнира с ядки по желание.
По желание м/у пластовете могат да се сложат плодчета от сладко , парченца шоколад, натрошени целувки......каквото ви харесва.За ефект палачинките и кремът могат да са в различни цветове.
Тортата отлежава на хладно няколко часа/ най- добре една нощ /.Снема се подвижният борд и се сервира на достатъчно големи парчета, за да не си правите труда да давате допълнително.

Няма коментари:

Публикуване на коментар