петък, 8 юли 2011 г.

Палачинкова торта 4


1ч.ч.=200ml за палачинките -3 яйца -3с.л. захар -1/4 ч.л. сол -3с.л. разтопено масло -1с.л. Трипълсек/или коняк, ром/ -1/2 ч.л. бакпулвер -2ч.ч. брашно -1/2 литър прясно мляко -2 прахчета ванилия С миксера се разбиват яйцата със захарта и ванилията.Добавят се солта , алкохолът, маслото и една ч.ч. брашно.Когато сместа стане гладка, се разрежда с половината мляко и накрая втората чаша брашно с бакпулвера и останалото мляко.Трябва да се получи стандартно палачинково тесто с гъстотата на боза. Тиганът само се избърсва с намазнена салфетка преди всяка палачинка.Палачинките трябва да са тънички. За шоколадовия ганаш -200г шоколад с какаово съдържание 50% -250 милилитра течна млечна сметана -1с.л. ром/коняк/ по желание Сметаната се загрява до точката на кипене.С нея се залива начупения на парченца шоколад. Бърка се , докато шоколадът се разтопи. Ароматизира се по желание и се оставя на хладно до пълното му охлаждане.Преди употреба се разбива с миксер до пухкавост.На мен ми се стори , че ганашът е много плътен и добавих 2 с.л. от млечния крем, за да се нанася по- лесно в/у палачинките. Всяка палачинка се намазва с крема, крайчетата леко се загръщат и се навиват на пурички. Оствя се малко ганаш за намазване на тортата отстрани. За млечния крем -1/2 литър прясно мляко -1пак ванилов/или сметанов/ пудинг на Д-р Йоткер за 1/2 л мляко -1 яйце -1 с.л. брашно -2 с.л. масло -1 прахче ванилия -5с.л. захар Млякото се кипва и се отмества от котлона. Яйцето , захарта, брашното и пудингът се разбъркват на гладка кашичка с малко мляко/вода/.Прибавя се с бъркане към кипналото мляко и се връща на огъня. Бърка се до сгъстяване. В топлия крем се добавя маслото и ванилията и се бърка до като маслото се разтопи. Докато се охлади , кремът се разбърква няколко пъти , за да не хваща коричка. За сметановия крем -2 кофички заквасена сметана по 290г/На Баба е в такива опаковки/ -пудра захар на вкус -ванилия -2пак./по 10г/ желатин Сметаната , захарта и ванилията се разбъркват до гладкост.Количеството захар е според вкуса и киселинността на сметаната. Към сметановия крем се добавят 2ч.ч. от млечния крем .Смесват се добре.Общото количество крем е около 1 кг. За това количество са нужни 2 пак. желатин/предварително набъбнал и разтопен /. При добавяне на желатина , кремът трябва да е със стайна температура, за да не се стегне прекалено бързо. Във форма с подвижен борд и диаметър 20 см се поставя една палачинка на дъното.В/у нея се изсипва 1/3 от крема и се подреждат половината палачинкови пурички.Редят се като вита баница , за да има тортата ефектен разрез.Покриват се с крем. Следва втори ред палачинки и останалият крем.Оставя се да стегне за няколко часа в хладилника.Бордът се сваля и отстрани тортата се намазва с останалия ганаш.Добавят се ядки/ в случая бадеми и кокос/ и декорация по желание. # За да снемам по- лесно борда, предварително залепям в/у него хартия за печене или ленти от полиатиленови пликчета.Те много лесно се отлепват от крема .


Няма коментари:

Публикуване на коментар