понеделник, 18 юли 2011 г.

Кексчета с плодова сметана



за кексчетата
1ч.ч.=200милилитра

-4 белтъка
-1ч.ч.захар
-3с.л. гореща вода
-100 милилитра разтопено масло
-1ч.ч. брашно
-2 прахчета ванилия
Белтъците се разбиват на сняг.На няколко порции се добавя захарта и разбиването продължава още няколко мин.Следва горещата вода , която помага на захарта да се разтвори .Маслото се прибавя внимателно на бавни обороти на миксера , за да не спадне тестото.Накрая -брашното с ванилията.


Тестото се разпределя в 12 хартиени кошнички и се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.След охлаждане кексчетата се издълбават.Аз го правя с прибор за почистване на ябълки.

за плодовата сметана

3 с.л. захар се карамелизира .
1 малък банан и един среден портокал/почистен от ципите/ се прибавят към карамела заедно с малка бучка масло и лъжичка Трипълсек/може и без него/.
Карамелизираните плодове се пасират по желание.
Добавят се към 300г заквасена сметана, в която надребно е нарязан един малък банан.
Кремът се ароматизира и подслажда на вкус с пудра захар.
На 1/2 литър обем се добавят 10 г предварително набъбнал и разтопен желатин.Ако обемът е по- малко , количеството се намалява.
Изчаква се кремът леко да стегне и с него се пълнят кексчетата.Покриват се и отгоре с крем и се охлаждат .
Когато кремът се стегне , кексчетата се гарнират с ядки , пресни плодове, топинг...

#Аз предпочетох кремът за пълнеж да е с парченца плодове , а този за покритие да е гладък.
#Това са кексчета само с белтъци.Ако имате съмнение , че тестото ви не е достатъчно бухнало, може да добавите в брашното 1ч.л. бакпулвер. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар