понеделник, 18 юли 2011 г.

Шоколадов сладкиш със сметана



за блата
-40 г какао
-120 г вряла вода
-4 жълтъка
-45г вода
-150 г брашно
-200 г фина захар
-2 прахчета ванилия
-1пак. бакпулвер
-шипка сол
-1малко пакетче/125г/ г масло
Какаото се разбърква с врялата вода.Образува се гъста какаова смес , която се оставя да изстине.
Жълтъците се разбиват леко с останалата вода и захарта.Смесват се с какаовата смес и разтопеното и леко охладено масло.
Брашното , бакпулверът и ванилията се пресяват . Прибавят се към какаовата смес и се бърка до получаване на гладко тесто.
Блатът се пече във форма с диаметър 22-24 см в предварително загрята до 180 градуса фурна.Пробва се с клечка, която трябва да излезе чиста от блата.На мен ми отне 30 мин.Не бива да се оставя да изсъхне и да се препече.
Блатът се охлажда , надупчва се с вилица и се сиропира с какаов сос.
за какаовия сос
-30г краве масло
-80г захар
-80мл вода
-1ч.л.разтворимо кафе
-1с.л. какао
-1с.л. сухо мляко
-1 прахче ванилия
Всички продукти се смесват и се бъркат на котлона до разтапяне на захарта.При нужда сосът се прецежда, леко се охлажда и тогава с него се залива надупчения блат.

за сметановата заливка
-400г заквасена сметана
-пудра захар на вкус
-ванилия
-8г желатин/1 пакетче без малко/
Сметаната се овкусява със захарта и ванилията и се разбърква с разтопения и леко охладен желатин . Блатът се поставя във форма с подвижен борд и се залива със сметаната.След няколко часа бордът се сваля и сладкишът се гарнира по желание с плодове , какао , ядки...

#Блатът е по идея от блога Сладко кралство , но с изменения в технологията и шоколадовия сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар