Това сладко домакините в Алпите предлагат на туристите като кулинарна атракция.Преди годни записах рецептата.Рускините го наричат сгущенка и е на почит в сладкарството.
Начин на приготвяне
За проба направих малка доза.Бурканчето на снимката съдържа сладко ,направено от
-750 ml пълномаслено прясно мляко
-250г захар
-щипка сода за хляб
Прясното мляко се кипва на котлона . Добавя се содата и захарта и котлонът се намалява. Млякото къкри така около час , докато пожълтее и започне да се сгъстява.Накрая се "пази" да не загори и се разбърква.Когато капка от сладкото се задържи в/у студена чинийка , сладкото е готово.То има карамелен цвят и вкус на бонбони карамел лакта.На моето сладко се забелязват мехурчета , защото го разбърках след охлаждане , но няма лошо.
Сладкото може да служи за глазура , да се използва при приготвяне на крем за торта, да се смеси с ядки и оформи на бонбони........
При по- кратко варене , когато не се изчаква пълното сгъстяване , се получава перфектно кондензирано мляко- без стабилизатори и консерванти.
Няма коментари:
Публикуване на коментар