неделя, 10 юли 2011 г.

Домашен млечен сладолед



Преди мноооооого години , преди да има Делта , Дарко , Алома , Нестле по улиците се продаваше само сметанов сладолед /от канти под чадър/ и млечен сладолед от едни шумни автомати.Млечният сладолед се приготвяше само от прясно мляко и яйчен прах.
Опитах се да го направя в домашни условия.Получи се същият вкус.

Начин на приготвяне
Половин литър прясно пълномаслено мляко се сварява.Разбиват се 3 яйца със захар на вкус/хубаво е да е сладичко/ и 2 прахчета ванилия.Яйчената смес се смесва с млякото и се бърка на котлона ,докато отново заври и леко се сгъсти.Оставя се да се охлади до стайна температура, като от време на време се разбърква.Прехвърля се в голяма купа и в крема се пуска за малко пасаторът ,за да вкара въздух.Купата се слага в камерата/фризера/.По време на замразяването неколкократно се разбърква енергично , за да не стане на кристали /може и с миксера/.Вероятно с машина за сладолед ще стане по- лесно , но аз нямам такава.
Виждате , че това са продуктите и ропорциите за приготвяне на крем карамел .
Сладоледът се поднася с карамелен топинг , сладко , бисквитки , ядки .........каквото ви харесва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар