понеделник, 18 юли 2011 г.
Сладък салам
-3пак.бисквити Роден край с какао
-1пак.бисквити Житен дар с масло
-150г краве масло
-50г сухо мляко
-2с.л.какао
-пудра захар на вкус
-4 прахчета ванилия
-1с.л.ром
-шепа стафиди
-200 мл прясно мляко
-1к.ч.начупени ядки асорти
Бисквитите се начупват в голяма купа.
В/у тях се пресява сухото мляко , захарта , какаото и ванилията.
Разбърква се добре.Добавят се стафидите /предварително набъбнали в рома/ и ядките.
Сухата смес се залива с разтопеното масло .
Омесва се с ръце и се добавя постепенно прясното мляко.
Когато сместа се омеси добре и стане еднородна , се оформя на 2рула, притиска се добре , за да няма шупли и се стяга в свежо фолио.
Рулата се ставят за няколко часа на студено да се стегнат .
Разрязва се с остър нож на шайби.
#Използвах картонените опаковки от бисквитите.Поставих в тях рулата както са завити с фолио и стегнах с тиксо.Така "палките" салам запазиха формата си до пълното стягане.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Моят сладък салам:
ОтговорИзтриване-2бр. обикновени бисквити "Роден край"
-1 средно пакетче едри фъстъци и/или 1 ч.ч орехи
-1 кутия локум
-2 с.л. пудра захар
-2 с.л. какао
-4-5 с.л. масло
Смиламе бисквитите, като не е препоръчително да са точно на прах, а да има и малки парченца. Добавяме ядките, пудрата захар, какаото. Объркваме. 1ч.ч. вода се слага на слаб огън на котлона и след като се затопли добавяме да се разтопи и локумът. След като се получи леко гъста смес и локумът се е разтопил слагаме маслото. Пак разбъркваме. Всичките продукти се правят на лепкаво тесто. Намазваме найлонов плик с олио и брашно, изсипваме сместа, оформяме като салам и слагаме за 3-4 часа в хладилника да изстине. Декорация по желание! Бон Апети !