вторник, 19 юли 2011 г.

Сладки с тиква



за 25 бр.
За тестото:

- 350 гр. брашно
-1 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1ч.л. канела на прах
- шипка индийско орехче
- шипка сол
- 115 гр. меко масло
- 200 гр. бяла захар
- 100 гр. кафява захар
- 250 гр. сварена пюрирана тиква
- 1 яйце
-2 прахчета ванилия

Брашното се пресява с бакпулвера, канелата, индийското орехче и солта.
Маслото се разбива с двата вида захар. Добавя се тиквата и разбиването продължава ,докато сместа стане еднородна. Следват яйцето и ванилията. По малко се добавя брашнената смес. Разбърква се добре, докато тестото стане гладко. Изсипва се в сладкарски пош с широк кръгъл накрайник.
В тава върху хартия за печене се правят кръгове с диаметър 2,5 см. Сладките може да се оформят с помощта на лъжица, като се направят купчинки на разстояние една от друга/много е важно/.
Пекат се на 180°C за 10-12 минути или докато се надигнат леко и започнат да придобиват светло кафяв цвят. Изваждат се от фурната и се охлаждат.
За слепване
Равни части фин ябълков мармалад/моят беше с аромат на ендрише/ и пюре от тиква.Подслажда се на вкус. Добавят се смлени ядки и галета, за да оберат излишната влага.
Сладките се слепват по две и се панират в смлени ядки.По желание се поръсват с малко пудра захар.Използвах шаблон на снежинка за ефект.

Не слепих всички сладки, защото са мекички и им е рано за Коледа.
В оригиналната рецепта на Йоана/Кулинарно в кухнята.../ сладките се слепват с крема сирене и мед, размесени с бита сметана.

Много меки и ароматни сладки .Хапнете си и неслепени, както направих аз.

2 коментара:

  1. превъзходни сладки, непременно ще ги опитам :)

    ОтговорИзтриване
  2. Опитай ги ,Ани.Те са си направо като мини тортички,толкова меки и ароматни.Носят всякакъв крем.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване