вторник, 19 юли 2011 г.

Сладки праскови


1ч.ч. = 200ml
За тестото:
-3/4 ч.ч. мас със стайна температура
-1ч.ч. захар
-2 яйца
-1/2ч.ч. кисело мляко
-2 ванилии
-1ч.л. амонячна сода
-5-6 ч.ч. брашно
Млякото , яйцата и захарта се разбъркват и се оставят малко да се разтопи захарта.Добавят се маста ,содата , ванилията и 4 чаши брашно.Бърка се с бъркалка , докато се отдели от купата.Измесва се с още брашно до получаване на гладко тесто.От него се оформят малки топчета , които леко се притискат и се подреждат в/у хартия на разстояние едно от друго.Сладките се пекат на 180 градуса до зачервяване.Ако фурната е по- силна , има опасност да се спукат.Още топлички се издълбават с остро ножче.Поръсени със захар преди печене са си най- обикновени захаринки.
За крема
-трохите от издълбаните сладки
-прясно мляко
-100г масло
-100г пудра захар
- ванилия
Трохите се пасират с прясно мляко до получаване на гладка , гъста каша.Отделно се разбива масления крем. Двата крема се смесват.Сладките се напълват и се слепват по две.Потапят се за секунда в оцветено студено прясно мляко- розово и жълто/ аз не намерих жълта боя/ и се овалват в кристална захар.
С крема може да се импровизира.Стават хубави и с еклеров крем и с шоколадов мус....та даже и с мармалад.

Дано модераторът не прецени , че сладките не са достатъчно дребни. smiling smiley От тази доза се получават 35 големи , или 50-60 по- дребни прасковки.
Важно е да се пекат на разстояние , защото бухват и може да се залепят една за друга.Овалчето ми е много важно.
Да ви е сладко и дано съм ви върнала в детството.Сватби , кръщавки и всякакви други почерпки не минаваха без дежурните прасковки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар