събота, 9 юли 2011 г.

Лека раирана торта



1ч.ч.=200ml 
за блата -4 яйца -1 1/4 ч.ч. захар -4с.л. топла вода -4с.л. разтопено масло -2 прахчета ванилия -1 1/4 ч.ч. брашно
Разбиват се белтъците на сняг.Добавя се постепенно захарта , жълтъците и водата.Накрая при внимателно разбъркване се прибавя маслото, аромата и брашното. Сместа се пече в/у хартия за печене в голямата тава към фурната.Отнема само няколко мин. на 180-200 градуса. Като изстине , блатът се нарязва на ленти с ширина , колкото искате да е висока тортата. Лентите се намазват с крем/слагат се и плодове по желание/ и се завиват спираловидно в/у поднос.Тортата се намазва и отгоре с крем и се стяга с ринга на формата, или лента хартия за печене.Когато кремът стегне, се залива с желето и отново се прибира в хладилника. Преди сервиране се освобождава от ринга и се гарнира със свежи плодове.
за крема -250 кремообразно неовкусено сирене/ в случая Ркота/ -300г закваена сметана -пудра захар на вкус - ванилия 2 прахчета/може и плодов аромат/ 
Сиренето и сметаната се разбиват до пухкавост със захарта. Смесват се , ароматизират се и се добавя предварително разтопеният желатин.Изчаква се малко кремът да стегне и тогава се нанася в/у лентите от блата, за да не се разтече. Може да се комбинират различни плодове и аромати.Аз заложих на портокал , мандарина , ягода и ванилия. 
за желето -350г сироп от ягоди/разреден до желаната сладост/.Може да се използва и сок от компот. -10г желатин накиснат предварително в 100г сироп

2 коментара:

  1. Ммм... определенно ще я опитам тази рецепта! Изглежда много лека и вкусна торта. Дано моите разглезени момчета да я оценят :)
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Ооооо,каква приятна изненада!!!!!
    Благодарение на твоето посещение и аз на свой ред попаднах в тортеното ти царство.....и останах без дъх.
    Много вдъхновение и сладки дни ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване