вторник, 19 юли 2011 г.

Ханъм гьобеги - женски пъп




За сиропа:
- 350 г захар
- 500 мл вода
- сокът на 1/2 лимон, прецеден
- 1 прахче ванилия

За тестото:

- 100 г масло
- 1/2 ч.л. сол
-300 г брашно/2ч.ч. по 200 ml/
- 4 бр. яйца
- 500 мл вода
-1 прахче ванилия
- смлени ядки за декорация/по желание/
- олио за пържене
Начин на приготвяне :
От захарта и водата се сварява сироп, слага се лимоновият сок, оставя се да изстине. 500 мл вода, маслото и солта се кипват в тенджера. Слага се брашното наведнъж, бърка се около 6 минути, докато по дъното на тенджерата се образува плътно покритие. Тестото се охлажда за около 5 минути. Слагат се яйцата едно по едно, като се бърка със спиралните бъркалки на миксера. Загрява се олио в тенджера, от тестото се правят топки, с малкият пръст/ мокър/ им се правят дупчици в средата - това е пъпа. Пържат се до зачервяване от двете страни, пускат се веднага в студения сироп. Може студени да се залеят с топъл сироп. Консумират се охладени или даже силно изстудени.


Дозата е за 40 бр.Аз направих половин доза.

Източник: Веселият готвач

Няма коментари:

Публикуване на коментар