неделя, 10 юли 2011 г.

Кокосов сладкиш с карамел



1ч.ч. = 200 ml
За блата -използвах рецептата на сладкиш Агнес , но вместо орехи сложих кокос.

-125г масло/1пак./
-1ч.ч. пудра захар
-1ч.ч. кокосови стърготини/ от по- фините/
-1ч.ч. брашно
-2 прахчета ванилия
-1/2 ч.л. бакпулвер
-4 белтъка
Маслото/със стайна температура/ се разбива със захарта на пухкав крем .Добавят се всички сухи съставки.Сместа става много гъста, почти суха.Внимателно към нея се прибавят разбитите на твърд сняг белтъци.Блатът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна .Охлажда се .Може да се сиропира леко с карамелен сироп или подсладено прясно мляко.Аз го оставих сух.

За глазурата

Разбиват се жълтъците със 100 ml сладко от мляко.Прави се карамел от 3с.л. захар.Съдът се слага на водна баня и карамелът се прибавя към яйчената смес.В първия момент карамелът се втвърдява.Прибавя се 1/3 пак. масло и се бърка , докато се получи гладка еднородна глазура.
Нанася се в/у охладения блат и се изчаква до пълното изстиване .Поръсва се с кокосови стърготини.

Подобен ефект се получава при разтапяне на бонбони карамел лакта с масло , но отдавна не съм правила и не си спомням технологията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар