понеделник, 18 юли 2011 г.

Шоколадов сладкиш



1ч.ч. = 200ml
-3 яйца
-1 1/2 ч.ч. захар/300г/
-1ч.ч. олио
-1ч.ч. кисело мляко
-1 пак. бакпулвер
-40г какао
-2 прахчета ванилия
-3ч.ч. брашно
Яйцата и захарта се разбиват .Добавят се олиото и млякото . Накрая -пресятите сухи продукти.
Сладкишът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна.
Формата трябва да е с диаметър не по- малко от 26 см , за да не стане сладкишът прекалено дебел.
Аз изпекох във форма с диаметър 24см и отделих от тестото за 4 малки кексчета/сещате се за кого/.
След охлаждане сладкишът се нарязва на сектори , които леко се отделят един от друг и се заливат с
глазура
-75г захар
-75г масло
-75г вода
-3ч.л. какао
-1капачка ром/коняк/
-1 прахче ванилия
-75г готварски шоколад/50% какао/
Захарта, маслото , водатаи какаото се затоплят на котлона до получаване на какаов сос.В него се начупва шоколадът и се добавят ароматите. Бърка се докато шоколадът се разтопи и глазурата стане гладка и лъскава.Още топла се излива в/у сладкиша.Изчаква се да стегне и се поднася по желание с ванилов сладолед.

*Сладкишът може да се разреже на две и с подходящ крем /пълнеж/да се превърне в неустоима торта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар