понеделник, 18 юли 2011 г.

Бисквитен сладкиш със сметана



за бисквитената част

-3 пак. бисквити Роден край с масло
-200г краве масло със стайна температура
-1ч.ч./200ml/ пудра захар
-100г прясно мляко
-50г сухо мляко
-2 с.л. какао
-2 прахчета ванилия
-1 капачка ром/ или есенция/

Бисквитите се начупват в купа и се напръскват с прясното мляко.
Маслото се разбива с миксера до побеляване.
Какаото , захарта и сухото мляко се пресяват и се добавят на няколко порции към маслото.
Кремът се разбива добре и се ароматизира.
Бисквитите и крема се разбъркват заедно .
В тортена форма с диаметър 24 см се оформя бисквитения блат с притискане.

за крема

-400г заквасена сметана
-200г течна сметана за разбиване/ за предпочитане животинска/
-пудра захар на вкус
-ванилия
-10г / 1пак./желатин на Доктор Йоткер

Заквасената сметана се разбърква със захарта и ванилията .
Течната сметана/охладена/ се разбива на високи обороти до получаване на пухкав крем.
Желатинът се накисва в 60-80г студена вода до набъбване.За 30 сек. се втечнява в микровълновата фурна.
Двете сметани се смесват , добавя се леко охладения желатин .Кремът се отпуска от топлината и се излива в/у бисквитената подложка.
Сладкишът се оставя в хладилника за няколко часа , за да стегне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар