понеделник, 18 юли 2011 г.
Сиропирани мидички
За тестото:
-100 мл олио
-100 мл прясно мляко + 50 мл мляко за разтваряне на маята
-1 яйце
-15г прясна мая
-1 с.л. захар
-щипка сол
-брашно за меко тесто
-Натурално нишесте за разточване
-масло за намазване
За сиропа:
-400г захар
-400мл вода
-пръчица канела
-2 прахчета ванилия
Начин на приготвяне
От изброените продукти се омесва меко тесто и се оставя да си почине за 20 мин.
Отпочиналото тесто се разделя на 12 топчета. Всяко от тях се разточва до големина на десертна чинийка, като се поръсва с нишесте.
Така разточените кори се поставят по 4 една върху друга, като между тях се поръсва с нишесте.
Всяка от трите купчинки се разточва на тънка кора.
Поръсва се пак с нишесте и се навива на стегнато руло.
Рулата се нарязват на шайби от 1см. Всяка от тях се разточва на кръгче.
Поставят се малко счукани орехи и кръгчето се сгъва на две. Получава се мидичка.
Мидичките се подреждат в тави в/у хартия за печене ,намазват се с разтопено масло ,почиват отново 20 мин и се пекат в гореща фурна (180° С) до зачервяване.Хубаво е да са подредени на разстояние една от друга, за да не се слепят при печене и изгубят формата си.
За сиропа - Захарта и водата се кипват и сиропът се оставя да поври 5 минути да се посгъсти заедно с пръчицата канела.Добавя се ванилията.
Изпечените и охладени мидички се заливат с горещ сироп.
Имайте търпение мидичките да се напоят хубаво със сироп.Това ще им отнеме една нощ, а през това време ги сънувайте, защото наистина са много вкусни.Наподобяват сиропираните розички от ТАЗИ РЕЦЕПТА
Източник:Светлана/ Гответе с мен/
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
При печенето не се ли разтварят и пълнежа да се пръсне?
ОтговорИзтриванеСледвах рецептата на Светлана и бях очарована от визията на десерта.Запази формата си при печене, както е видно.
ИзтриванеЗа пореден път ги правя :) и съм много доволна!Сега в пълнежа освен орехи сложих и наситнени фурми!Уникално сладко удоволствие!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея за пълнежа!Аз и с локумче комбинирам орехите.Благодаря за интереса към рецептата и обратната връзка.Хубав ден, Милена!
Изтриване