понеделник, 18 юли 2011 г.

Кексчета с домашен шоколад



1ч.ч. = 200 ml
продукти за 8 кексчета
-200г масло
-100г вода
-1ч.ч. захар
-3с.л. хубаво какао
-50г сухо мляко/ от малките пакетчета/
- есенция ванилия/ ром/
-4 яйца
-3/4 ч.ч. захар
-3 пълни с.л. брашно/ непълна ч.ч. от 200 ml/

за гарниране
-заквасена сметана подсладена на вкус с пудра захар и ароматизирана с ванилия


Водата , 1ч.ч. захар и маслото се загряват на котлона ,докато захарта се разтопи.
В купа се смесват сухото мляко и какаото и към тях ,при непрекъснато разбиване с миксер , се добавя маслената смес.Получава се гладък шоколадов сос.
Към него се прибавят разбитите с останалата /3/4ч.ч./заяхар яйца и ароматите.
Накрая всичко се размесва добре с брашното.

8 чашки за крем карамел се намазват с масло и се поръсват с брашно.В тях се разпределя шоколадовата смес/2/3 от обема им/ и се оставя във фризер за няколко часа/ или докато му дойде времето/.

Кексчетата се пекат на 220 градуса в предварително загрята фурна , без да се размразяват предварително.Ползвам средна скара и вентилатор.

За около 10 мин. ще получите лавакейк с течна сърцевина.
За около 12 мин.сърцевината е тип кален кейк.
За около 15 мин. кексчетата са с влажна , но плътна структура/ в никой случай гумени и длетави/.

За моя изненада без набухвател и след фризера кексчетата доста увеличиха обема си при печене и не спаднаха след изстиване. Могат да се разрязват на фини филийки и да се гарнират със сметана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар